Atlas' medisinske team
Katrine Gauer leder Atlas' medisinske team. Hun er lege, spesialist i barnemedisin, og som mor til fire barn i Atlas er hun ofte å se i våre klubblokaler. Hun kan kontaktes ved skader og andre helserelaterte spørsmål.
Atlas har stort fokus på helhetssituasjonen til våre utøvere, skadeoppfølging og ikke minst skadeforebygging. Våre utøvere skal på alle nivåer ha et medisinsk tilbud av høy kvalitet, i samarbeid med Idrettens Helsesenter.
Hva gjør du hvis du blir skadet?
Du rapporterer skaden inn via nettsiden Skadetelefonen eller ved å ringe skadetelefonen på 987 02033 (åpen alle dager 09:00-21:00).
Du vil da bli henvist til Svein eller en av hans kolleger Fredrikstad Idrettsmedisin og du må kun betale en egenandel (1000 kr per april 2023) for fysioterapi og oppfølgingen du trenger.
NB! Hvis du er over 13 år er det lisensen som er forsikringen din, så det er viktig å betale lisens!
Vi krysser fingre for at så få som mulig ender opp hos Svein eller hans kolleger pga skade, men er skaden ute er dere i trygge hender!
Ren utøver - Antidoping Norge
Alle idrettsutøvere over 18 år og alle landslagsutøvere over 15 år (gjelder alle de som har vært på landslagssamling eller tilsvarende) skal ta kurset Ren Utøver fra Antidoping Norge.
RINGORM
Skrevet av: Katrine Gauer (barnelege) for BK Atlas 22.02.25
Ringorm er en smittsom soppinfeksjon i hud, som er et tilbakvendende fenomen i brytemiljøer.
Hva er ringorm?
- Ringorm er en smittsom soppinfeksjon i hud.
- Soppene lever av protein i hud, hår og negler.
- Kroppen reagerer med betennelsesreaksjoner, f eks kløe og rød hud.
- I idretter som bryting spres soppene gjennom direkte kroppskontakt, via felles bruk av dukker og matter og evt via uvaskede treningsklær og håndklær.
- Inkubasjonstid: Tid fra smitte til synlig hudflekk: vanligvis 1-2 uker.
Behandling av ringorm
- Rengjør huden grundig med såpe og vann og klapp tørt: smør deretter ringormen med med Lamisil 1% morgen og kveld i 2 uker. (Terbinafinkrem)
- Etter behandlingsslutt kan det ta 1-2 uker før huden ser helt normal ut.
- Alternativt kan man bruke følgende soppmidler: Canesten, Fungoral, Pevaryl, Daktar. Disse midlene må smøres 3 ganger daglig på rengjort hud i minst 4 uker eller helst til 2 uker etter symptomfrihet. Erfaringsmessig ikke effektiv behandling for brytere.
- Ved behandlingssvikt eller utbredt ringorm med væskende sår og hårtap på hodet kan det bli nødvendig med tablettbehandling. Dette krever legebesøk og resept.
Smitteforebygging
- Klubben sørger for intensivert renhold av treningslokaler og garderober
- Ikke etterlat klær og håndklær i garderoben etter trening: det blir nå fjernet daglig.
- Vask/desinfiser treningsklær inkludert knebeskyttere håndklær osv etter HVER trening på 60 grader.
- God generell hygiene og håndhygiene er ekstra viktig nå
- Neglene må til enhver tid holde rene og korte uten skarpe kanter
- Dusj med såpevann innen 30 min etter trening
- Små sårskader i hud må tildekkes før trening.
- Det er ikke tillatt å stille på trening med smittsomme infeksjoner i huden: du kan smitte andre selv om du teiper/dekker til smittsomme hudinfeksjoner
Return to play
Trening: Etter gjennomført riktig behandling i 3 døgn (72 timer) kan man delta på trening igjen såfremt ringormen er tørr. Den må dekkes godt med egnet teip.
Stevner: Det er ikke tillatt å delta på stevner med ubehandlet ringorm eller andre smittsomme hudlesjoner. Dette blir sjekket på medisinsk kontroll.
Deltakelse på stevne med synlig ringorm: Legeerklæring må fremvises på medisinsk kontroll som dokumenterer oppstart av behandling minst 72 timer før stevnestart. I tillegg må ringormen være liten og tørr. Den må dekkes med egnet teip før kamp.
Kilder:
FHI
Norsk helseinformatikk
Journal of Athletic Training